Oslo, 2021:
Taktisk, eller rettere: strategisk stemming (1)
Det har foregĂ„tt taktisk stemming ved norske valg i mange Ă„r, spesielt pĂ„ hĂžyresiden. Pollofpolls og andre hĂžyrevennlige sider er svĂŠrt aktive med Ă„ lage prognoser, vurdere lojalitet pr. parti â og samle detaljert informasjon om alt dette pr. valgkrets. En valgkrets er, i dag, de 'gamle' fylkene. Det Ă„ ha 19 valgkretser i stedet for 11 har sine klare ulemper, men ogsĂ„ en minst en fordel: med en valgordninger som ikke stikker kjepper i hjulet for denslags tankegang, vil det vĂŠre lettere for smĂ„ partier om komme over den lokale 'grensen' som en fylkesgrense eller valgkrets-grense utgjĂžr. Mer om det en annen gang.
FÞr vi gÄr videre: vi har skrevet om dette temaet fÞr, men denne artikkelen tar utgangspunkt i de ti siste Oslo-mÄlingene (gÄ til tabell).
31. juli 2021, sist oppdatert 2. august.
PĂ„ mange mĂ„ter er strategisk stemming et viktigere tema i 2021 enn det pleier Ă„ vĂŠre, og da spesielt nĂ„r det gjelder Oslo. HĂžyrevelgere stemmer ofte Venstre for Ă„ sikre borgerlig flertall og dermed HĂžyre-statsminister, men den rĂždgrĂžnne siden er mindre systematisk pĂ„ dette omrĂ„det, selv om Ap ogsĂ„ kan sikre statsminister-posisjon ved Ă„ stemme taktisk pĂ„ smĂ„partiene som vil stĂžtte en Ap-regjering. En av grunnene til at 2021 er et spesielt valgĂ„r er at det er at de rĂždgrĂžnne har et veldig stort overtak pĂ„ meningsmĂ„lingene, og har hatt det i veldig lang tid â derfor er det fĂŠrre grunner til Ă„ stemme taktisk pĂ„ Ap for Ă„ sikre rĂždgrĂžnt flertall. Det er ogsĂ„ fĂŠrre grunner til at MDG/R-velgere vil stemme taktisk pĂ„ SV: SV har lenge hatt stabilt gode resultater, sĂ„ sperregrense-angst er ikke noe tema egentlig. I tillegg har vi Ap/Sp-problematikken: mange pĂ„ hĂžyresiden vil mye heller ha Vedum enn StĂžre som statsminister, for Vedum vil helst ikke samarbeide med SV/R/MDG. Det kan dukke opp svĂŠrt 'taktiske' oppslag i massemedia de neste ukene som prĂžver Ă„ forsterke eller nĂžre opp under det mange Ăžsnker skal bli en alvorlig strid mellom Ap og Sp. HĂ„pet er selvsagt at Sp verken vil stĂžtte den rĂždgrĂžnne eller blĂ„ siden, eller vende tilbake til hĂžyresiden. Det kan ogsĂ„ komme til Ă„ dukke opp 'strategisk' materiale i forbindelse med meningsmĂ„linger, for det er mange (for eksempel de 43 milliardĂŠrene som sponser HĂžyre) som vil gĂ„ svĂŠrt langt for Ă„ svekke venstresiden og styrke partier som gjĂžr livet lettere for â vel, milliardĂŠrer; de Erna Solberg mener vi bĂžr ha flere av. Det finnes forĂžvrig en del tall i visse meningsmĂ„linger som kan tyde pĂ„ at visse ivrige sjeler som jobber i den bransjen i noen tilfeller kan ha gjort smĂ„, usynlige grep for Ă„ pĂ„virke resultatet av meningsmĂ„lingene. Mer senere.
Tvilere og halv-tvilere bĂžr vĂŠre halv-taktiske
Som vanlig handler ikke dette om politikk, men om menneskerettigheter. Vi skal ikke gĂ„ Pollofpolls, Minerva og andre som tipser om â og oppfordrer til â taktisk, borgerlig stemming, f. eks. i artikler som 'Den ultimate guiden til nĂ„r du skal stemme taktisk pĂ„ Venstre', i nĂŠringen. Dette handler primĂŠrt om de som tviler pĂ„ hvem de skal stemme pĂ„.
Litt strategisk stemming kan nemlig sĂžrge for at deres stemmer vil fĂ„ klart stĂžrre uttelling â eller i det minste uttelling, noe svĂŠrt mange stemmesedler ikke har.
De Þverste to radene i tabellen under viser snitter for de siste fem Oslo-mÄlingene. Nederst i tabellen vises gjennomsnittet for de fem nest-siste Oslo-mÄlingene Ved Ä sammenligne disse tallenne fÄr kam kanskje et inntrykk av hvilken vet utviklingen gÄr for hvert av partiene.
Tallene for Ap, HĂžyre, Senterpartiet og KrF virker ganske sikre, og er markert med en âą. Det er for eksempel ganske sikkert at KrF ikke fĂ„r mandater i Oslo. Det er ogsĂ„ ganske sikkert, slik ting ser ut nĂ„, at Venstre og Sp fĂ„r ett mandat hver. Det er relativt sikkert at FrP fĂ„r ett mandat, men de kan ogsĂ„ fĂ„ to. Husk at tallene for de aller minste partiene vanligvis ikke publiseres, sĂ„ her kan det dukke opp overraskelser. PĂ„ landsbasis er de tre store pluss FrP og SV alle nesten garantert Ă„ komme over sperregrensen. Det er de fire minste stortingspartiene, og spesielt RĂždt, MDG, Venstre og KrF dramaet utspiller seg rundt.
Venstrefolk og KrF-folk bÞr stemme pÄ Venstre og KrF
Alle 10 mÄlinger foreslÄr at Venstre fÄr ett mandat i Oslo. Det kan selvsagt endre seg om alle V-velgere i Oslo er sikre pÄ det mandatet og stemmer taktisk pÄ noen andre. Venstrefolk som er mer opptatt av borgerlig regjering enn Venstre-seier kunne kanskje stemt taktisk pÄ HÞyre for Ä sikre uttelling for sin stemme i tider som disse, men det er ikke umulig for Venstre Ä karre seg over grensen: de har gjort de flere ganger fÞr selv med litt svake mÄlinger fÄr valgdagen. Er man ihuga venstrevelger er det vel egentlig ganske selvutslettende Ä stemme taktisk pÄ HÞyre uansett, og det er jo ikke sikkert at Norges eldste parti ikke kan snu en lang, nedadgÄende trend. Venstre har vÊrt pÄ eller like over sperregrensen pÄ 8 av 56 mÄlinger i Är, men har ogsÄ vÊrt under 3% pÄ 32 mÄlinger (de bÞr stemme for en minimal sperregrense!). Siden de ogsÄ har oppnÄdd mellom 3% og 4% mange ganger, bÞr Venstrefolk egentlig bare stemme Venstre. Straks man komme over 4%-grensen fÄr man jo uttelling for sin stemme selv om man ikke fÄr distriktsmandat. KrF er litt i samme bÄt, men ikke helt.
Det ser ut til Ä vÊre helt umulig for KrF Ä fÄ til et mandat i Oslo, men mange KrF'ere vil selvsagt stemme KrF uansett, fÄr Ä Þke sjansen til Ä komme over sperregrensen. Sperregrensen har jo, som kjent samme problemet som taktisk stemming: demokratiet svekkes nÄr folk mÄ stemme pÄ andre partier enn deres favoritt parti for Ä i det hele tatt fÄ en viss uttelling for sine stemmer. Eneste mÄten Ä lÞse dette pÄ er Ä la alle stemmer vÊre nÞyaktig like mye verdt.
SV, RĂždt og MDG
SV ser nĂ„ ut til Ă„ kunne fĂ„ 2 eller 3 mandater i Oslo, mens RĂždt nok ender pĂ„ et eller to. RĂždt har hĂžy oppslutning i Oslo â snittet er pĂ„ 8% for de siste fem Oslo-mĂ„lingene, men 4%-grensen gjelder ikke for Oslo som sĂ„dan, den gjelder for utjevningsmandater pĂ„ landsbasis. SV-sympatisĂžrer som ogsĂ„ vurderer RĂždt eller MDG vil kunne fĂ„ mye stĂžrre uttelling for sin stemme ved Ă„ pĂ„ et av disse partiene, ettersom det kan sikre dem plass over sperregrensen, og dermed sĂžrge for at de ikke diskrimineres av sperregrensen. En stemme til SV kan gi SV ett mandat til, men en stemme til et av de andre to kan faktisk gi dem 5-7 mandater til. Siden det er fĂžrste gang begge disse partiene stabilt er over sperregrensen (enkeltmĂ„linger er verdilĂžse), og fordi de rĂždgrĂžnne nok vinner valget uansett, er 2021 Ă„ret for SV-ere som ogsĂ„ kunne stemt RĂždt eller MDG Ă„ faktisk gjĂžre det. Begge har nemlig et potensiale for Ă„ fĂ„ to mandater fra Oslo. Her gjelder det selvsagt Ă„ fĂžlge med pĂ„ utviklingen, og se pĂ„:
a) hvilket av disse to partene som er nÊrmest Ä komme over sperregrensen/Ä fÄ et Oslo-mandat (dersom begge er aktuelle alternativer)
b) hvilket av disse partiene som er nÊrmest Ä gÄ et ekstra Oslo-mandat
c) SVs oppslutning. Skjer det dramatiske endringer, vil man selvsagt ikke at SV ryker under sperregrensen. Sist SV var under sperregrensen pÄ et mÄnedlig gjennomsnitt, var sommeren 2012.
SV har fÄtt mellom 10.9% og 14.7% pÄ disse ti Oslo-mÄlingene. De ligger an, basert pÄ de siste fem mÄlingene, til Ä fÄ 2,6 mandater. De har fÄtt 2 mandater pÄ 6 av de ti mÄlingene, og 3 mandater pÄ fire av dem, og ligger bedre an mht. Ä fÄ 3 mandater pÄ de siste fem mÄlingene enn de gjorde pÄ den forrige fem, sÄ 3 mandater er ikke umulig. VenstreflÞyen i SV mÄ vurdere hva som frister mest: Ä sike R over sperregrensen, eller Ä fÄ ett ekstramandat til SV i Oslo.
Senterpartiet
Senterpartiet er i en spesiell situasjon dette Ă„ret, ettersom de har stilt egen statsminister-kandidat, og har stor framgang. De var i en liten periode, mellom 7. januar og 1. februar, stĂžrre enn Ap pĂ„ 'glidende snitt'-mĂ„linger. Glidene snitt beregner til enhver tid snitttet av en viss periode fĂžr gjeldende mĂ„ling â default-innstillingen til faktisk.no er 5 uker.
Dette er de eneste tre ukene i Senterpartiets 99 Är lange historie hvor de har vÊrt stÞrre enn Ap i slike mÄlinger. EnkeltmÄlinger, sÊrlig i Norge med bare cirka 1000 spurte og cirka 70% som svarer, kan ikke tas alvorlig. Vedum fikk med seg dette, for Ä si det mildt, og vil bli statsminister. Han vet jo godt at Sp, takket vÊre et par bommerter fra H og Ap som sÄ dagens lys i 1953 og 1989 (sperredivisoren og arealfaktoren), er den egentlige Kongen av Valgordningen: Straks Sp nÊrmer seg cirka 20%, fÄr de flere ekstramandater/blindpassajerer enn noe annet parti.
Er det lurt av Sp Ă„ stemme taktisk pĂ„ noen andre enn Sp? Feil spĂžrsmĂ„l, ihuga Senterpartister kommer ikke til Ă„ stemme taktisk pĂ„ noe som helst. Men hva med tvilerne? Hvis de er motstandere av sentralisering â ikke bare geografisk, men ogsĂ„ politisk, bĂžr de kanskje vurdere en stĂžttestemme til et mindre parti for Ă„ sikre dem reell og lik representasjon pĂ„ Stortinget. Det vil motarbeide sentralisering av mye makt til Aps, HĂžyres og Senterpartiets partikontorer. En tviler som bor i de omrĂ„dene som areafaktoren stĂžtter, bĂžr jo vĂŠre sikker pĂ„ at det faktisk er Sp hun/han vil stemme pĂ„, ettersom de fleste velgere i landbruks-distrikter jo er diskriminert av arealfaktoren. Den sĂžrger jo ikke bare for ekstrapolitikere fra disse distriktene, men forskyver ogsĂ„ den nasjonale maktbalansen slik at Sp blir over-representert pĂ„ landsbasis. De fleste velgerne i disse distriktene stemmer jo ikke pĂ„ Sp, og dermed er de fleste velgere i landbruks-distriktene diskriminert av arealfaktoren (som sikkert snart er avskaffet og erstattet med en mindre diskriminerende lĂžsning). I tilleg diskriminerer jo arealfaktoren de aller fleste velgere ellers i landet.
Stemmer noen taktisk pÄ Sp? Ja. De pÄ den borgerlige siden som, med rette, regner med at det ikke blir noen borgerlig seier i Är vil gjÞre det, mest sannsynlig for Ä svekke de andre fire rÞdgrÞnne partiene. Noen hÄper kanskje pÄ et fremtidig samarbeid mellom Sp og de borgerlige ogsÄ. 43 milliardÊrer har allerede stÞttet HÞyres valgkamp, og i det siste har flere av de pengesterke ogsÄ sponset Sp. Flere av dem vil ogsÄ gjerne framheve at Jan BÞhler har gÄtt til Ap til et ikke-sosialdemokratisk parti, kansje i hÄp om Ä generelt svekke de rÞdgrÞnne.
Dette sa HĂžyrevelger og millionĂŠr-investor Jan Sissener nylig til Ăžstlendingen.no:
"â Oslo har sklidd ut i alle retninger, dessverre. Derfor mĂ„ vi ha Jan BĂžhler inn pĂ„ tinget, sier Sissener.
Investoren avviser ikke at han kan komme til Ä stemme pÄ Vedum.
â Det Ă„ sette norske interesser fĂžrst, det tror jeg er en nĂždvendighet. Jeg liker satsingen Sp har pĂ„ distriktene. Jeg tror framtiden ligger der, og ikke i byene, sier han."
Til Nettavisen har han vÊrt mer direkte, og hevdet at et regjeringsskifte er den stÞrste trusselen mot aksjemarkedet i Norge, og at det er taktikkeri inne i bildet. Han sier at han kan komme til Ä stemme pÄ Sp dersom han innser at den sittende regjeringen er tapt.
Artikkelen fortsetter under tabellen
OSLO ForelĂžpig mandatprognose | 5 âą | 5 âą | 1 (âą) | 3/2 | 1 âą | 0âą | 1âą | 2/1 | 2/1 | 0? | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ap | HĂžyre | FrP | SV | Sp | KrF | Venstre | MDG | RĂždt | Andre | |||
Snitt % fem siste mÄlinger | % | 24,06 | 26,44 | 6,44 | 13,46 | 4,74 | 1,7 | 5,58 | 7,9 | 8 | 1,64 | |
Snitt mandater fem siste mÄlinger | # | 4,8 | 5,0 | 1,2 | 2,6 | 1,0 | 0,0 | 1,0 | 1,8 | 1,6 | 0,0 | |
1 | Sentio Klassekampen Nationen 2/7-2021 | % | 25,0 | 25,7 | 6,5 | 12,2 | 4,4 | 1,8 | 5,6 | 8,4 | 8,4 | 2,0 |
# | 5 | 5 | 1 | 2 | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | |||
2 | Norstat Aftenposten 23/6-2021 | % | 26,2 | 24,8 | 7,2 | 14,2 | 4,1 | 1,0 | 5,8 | 6,7 | 8,4 | 1,5 |
# | 5 | 5 | 1 | 3 | 1 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 | ||
3 | Respons Analyse VG 21/6-2021 | % | 19,9 | 28,6 | 7,8 | 12,4 | 4,7 | 1,5 | 5,3 | 9,0 | 9,2 | 1,6 |
# | 4 | 5 | 2 | 2 | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 0 | ||
4 | Norstat NRK 15/6-2021 | % | 24,4 | 25,7 | 6,0 | 13,8 | 5,2 | 1,9 | 6,1 | 7,9 | 6,8 | 2,2 |
# | 5 | 5 | 1 | 3 | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 0 | ||
5 | Opinion Dagsavisen, Fri Fagbevegelse, Avisenes NyhetsbyrÄ 9/5-2021 |
% | 24,8 | 27,4 | 4,7 | 14,7 | 5,3 | 2,3 | 5,1 | 7,5 | 7,2 | 0,9 |
# | 5 | 5 | 1 | 3 | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 0 | ||
6 | Norstat NRK 23/4-2021 | % | 24,6 | 25,9 | 8,2 | 11,0 | 4,9 | 2,5 | 6,4 | 8,8 | 5,4 | 2,3 |
# | 5 | 5 | 2 | 2 | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 0 | ||
7 | Respons Analyse Venstre 18/4-2021 | % | 21,6 | 27,2 | 8,3 | 13,5 | 6,7 | 0,5 | 5,7 | 7,0 | 7,5 | 2,0 |
# | 4 | 5 | 2 | 3 | 1 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 | ||
8 | Norstat Aftenposten 24/3-2021 | % | 22,5 | 28,8 | 7,0 | 11,7 | 4,6 | 1,5 | 6,1 | 6,9 | 8,5 | 2,4 |
# | 5 | 6 | 1 | 2 | 1 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 | ||
9 | Sentio Nettavisen 21/3-2021 | % | 24,9 | 29,0 | 9,2 | 10,9 | 3,4 | 1,2 | 5,4 | 7,0 | 8,1 | 0,9 |
# | 5 | 6 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 | ||
10 | Respons Analyse HĂžyre 20/3-2021 | % | 23,6 | 27,9 | 7,5 | 12,4 | 5,6 | 1,3 | 5,3 | 6,4 | 7,9 | 2,1 |
# | 5 | 6 | 1 | 2 | 1 | 0 | 1 | 1 | 2 | 0 | ||
Gjennomsnitt % 10 mÄlinger | % | 23,75 | 27,1 | 7,24 | 12,68 | 4,89 | 1,55 | 5,68 | 7,56 | 7,74 | 1,79 | |
Gjennomsnitt mandater 10 mÄlinger | # | 4,8 | 5,3 | 1,4 | 2,4 | 0,9 | 0,0 | 1,0 | 1,5 | 1,7 | 0,0 | |
Snitt % fem tidligste mÄlinger | % | 23,27 | 28,00 | 7,85 | 12,24 | 5,04 | 1,21 | 5,64 | 6,97 | 7,95 | 1,84 | |
Snitt mandater fem siste mÄlinger | # | 4,76 | 5,66 | 1,48 | 2,28 | 0,78 | 0,00 | 1,00 | 1,10 | 1,94 | 0,00 |
FrP
BĂ„de HĂžyre- og FrP-folk har erfaring med taktisk stemming. Endel FrPere har valgt Ă„ forlate forlatt FrP framfor Ă„ bli og stemme taktisk. Partiet har jo vĂŠrt pĂ„ en nedadgĂ„ende reise ganske lenge. Noen stemmer kanskje taktisk pĂ„ Demokratene eller Liberalistene for Ă„ bygge opp et alternativ til FrP dersom oppslutning fortsetter Ă„ dale. Andre kunne sikkert tenke seg Ă„ ikke vĂŠre knyttet til et parti grunnlagt av en rasist som hilse folk med nazi-hilsen i fĂžrkrigstiden og har bakgrunn i en Fedrelandslaget â jo som foreslo fredpris til Hitler og Mussolini og Vidkun Quisling i styret. Ander Langes var sekretĂŠr. Lange var kjente for Ă„ 'tale voldsomt mot de farvede raser'. Slagord som 'Ingen stemmerett til negre' og 'Stopp blandede ekteskap' klinger dessuten enda dĂ„rligere nĂ„ enn de gjorde da. FrP kan kanskje redusere frafallet litt dersom de gĂ„r ut og klart tar avstand for det Anders Lange sto for, men de har fortsatt portrett han hengende pĂ„ partikontoret.
FrP'ere flest vil nok stemme FrP, og vi prĂžver fortsatt ikke Ă„ 'hitle' FrP. Men med en grunnlegger som er kjent for mange elleville uttalelser og var bastant rasist selv i en periode hvor vi det nesten ikke fantes kulĂžrte mennesker i Norge, kan det vĂŠre lurt Ă„ kalle en spade for en spade, hĂžyt og tydelig. Ă nekte adgang til partiets arkiver kan jo faktisk ha helt motsatt effekt enn det de Ăžnsket seg.
Med 6.44% i snitt pĂ„ de siste fem mĂ„linggene, ligger FrP an til Ă„ fĂ„ 1,2 mandater â altsĂ„ ett mandat. De mĂ„ opp pĂ„ nĂŠrmere 8% i Oslo for Ă„ fĂ„ to mandater, og de var oppom slike tall bĂ„de i juni, april og mars, sĂ„ det er ikke helt umulig Ă„ nĂ„ et slikt mĂ„l. Men det hjelper ikke FrP-sympatisĂžrer Ă„ stemme taktisk for Ă„ komme tid â det mĂ„ eventuelt andre gjĂžre. FrP er vel et parti som tradisjonelt ikke har vĂŠrt et mĂ„l for taktiske velgere
HĂžyre
HĂžyre har vi allerede skrevet mye om, bl.a. pĂ„ vĂ„re sider om Taktisk stemming. H har et Oslosnitt pĂ„ 26,44% pĂ„ de siste 5 meningsmĂ„lingene, som er en nedgang fra 28,0% pĂ„ de fem foregĂ„ende mĂ„lingene. I mars fikk de 6 mandater pĂ„ en Respons Analyse mĂ„ling der de hadde 27,9%, sĂ„ det er ikke umulig Ă„ nĂ„ ditt. Men siden KrF, V og FrP alle har opplevd mer motgang enn HĂžyre, mĂ„ de eventuelt hĂ„pe pĂ„ Ă„ fĂ„ taktiske stemmer fra mikropartiene pĂ„ hĂžyresiden. Den beste mĂ„ten HĂžyre kan styrke sin posisjon pĂ„ er mobilisere flere velgere. Alternativt kan de av HĂžyrevelgerne som normalt stemmer taktisk pĂ„ borgerlige smĂ„partier la vĂŠre Ă„ gjĂžre det, men det vil â pĂ„ grunn av sperregrensen, sperredivisoren og sĂ„ videre kunne svekke den borgerlige siden massivt. Det ser ut til Ă„ vĂŠre helt umulig for KrF Ă„ fĂ„ til et mandat i Oslo, men mange KrF'ere vil selvsagt stemme KrF uansett, fĂ„r Ă„ Ăžke sjansen til Ă„ komme over sperregrensen. Sperregrensen har jo, som kjent samme problemet som taktisk stemming: demokratiet svekkes nĂ„r folk mĂ„ stemme pĂ„ andre partier enn deres favoritt parti for Ă„ i det hele tatt fĂ„ en viss uttelling for sine stemmer. Eneste mĂ„ten Ă„ lĂžse dette pĂ„ er Ă„ la alle stemmer vĂŠre nĂžyaktig like mye verdt.
Del 2 av denne artikkelen er her:
2021:Taktisk stemming i Oslo(2)
Oppdatering 13. august: Detter er Oslotallene i den ferskeste av NRKs 'supermÄlinger', som er basert pÄ 600 spurte i hvert av de 19 valgdistriktene:
NRK 13/8-21 | Ap | HĂžyre | FrP | SV | Sp | KrF | V | MDG | RĂždt | A |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Prosent | 25,1 % | 24,9 % | 6,8 % | 10,4 % | 3,7 % | 1,1 % | 6,6 % | 9,7 % | 10,2 % | 1,4 % |
Mandater | 5 | 5 | 1 | 2 | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 0 |
Oppdatering 29. august: Detter er Oslotallene en ny mÄling for Nettavisen / Klassekampen, basert pÄ 802 spurte mellom 16. og 19. august.
Sentio for Klassekampen / Nettavisen 26 august | Ap | HĂžyre | Frp | SV | Sp | KrF | Venstre | MDG | RĂždt | Andre |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
% | 20,1 | 22,8 | 5,6 | 13,9 | 4,7 | 1,3 | 7,4 | 10,7 | 9,8 | 3,7 |
Mandater | 4 | 5 | 1 | 3 | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 0 |