– Erna Solberg minner om at valgordningen er urettferdig

Oppdatert 15. april 2021

Sitatet over er fra 2009. NĂ„ er har det vĂŠrt borgerlig stortingsflertall med Solberg som statsminister i snart Ă„tte Ă„r, men  de borgerlige kan fortsatt komme til Ă„ tape stort i fremtidige valg dersom KrF/V ikke blir representert med de kandidatene de bĂžr representeres med. Ap kan ogsĂ„ tape stort pĂ„ om SV/RĂždt/MDG havner under sperregrensen.

Det er ganske mange fra hÞyresiden som har kommet med kritiske bemerkninger til valgordningen, og tatt til orde for at alle stemmer skal vÊre like mye verdt. Dette stilnet muligens noe etter at de vant 2017-valget pÄ grunn av de samme svakhetene i valgloven som har gjort at de har gÄtt glipp av regjeringsmakt selv om de fikk flest stemmer i flere tidligere valg.

Vil endre valgordningen HÞyre har programfestet at at partiet Þnsker at hvert stemme skal stemme likere, stÄr det i artikkelen fra Liberaleren (klikk pÄ faksimilen over for Ä gÄ til artikkelen). Men hva har de gjort med saken iden de 12 Ärene som har gÄtt siden artikkelen ble publisert?


Se ogsÄ HÞyre og valgordningen (samleside)

Med sitt Stortingsflertall kan de borgerlige faktisk gjÞre noe med saken. Grunnloven sier allerede at alle er like for loven, Norge har forpliktelser overfor Menneskerettighets-erklÊringen, og vi har en egen diskrimineringslov. Man kan dermed nesten si at en mer rettferdig valgordningen er allerede vedtatt. Vedtaket bÞr bare omsettes til handling. Allerede i 2009 hadde HÞyre slÄtt fast, i sitt program, at de vil at hver stemme skal stemme likere.

HÞyre tjener jo bÄde pÄ 'styringstillegget', utjevningsmandat-ordningen og sperregrensen. i 2017 fikk de utjevningsmandater i Oslo og Akershus, og det at et mandat fra hvert fylke er reservert til Ä Ä bli utjevningsmandat fÞrer jo, i praksis, til at partier som MDG, KrF, RÞdt og V lett mister distriktsmandat i mange fylker; et de kunne fÄtt uten Ä komme over sperregrensen, og uten Ä bli pÄvirket av det sÄkalte styringstillegget.

Er HĂžyre klare for Ă„ gĂ„ inn for en ordning som bĂ„de fĂžrer til at de stĂžrste partiene mister sine sĂŠr-privilegier kombinert med Ă„ i Ăžkt grad sĂžrge for at deres flĂžy faktisk vinner valget de Ă„rene de fĂ„r flest stemmer? Det vil vise seg. Det de de hittil har fĂ„tt utrettet er Ă„ nedsette et utvalg som skal vurdere endringer i valgordningen. Valglovutvalgets rapport ble lagt fram i mai 2020, men summen av valglovutvalgets utredning er en del endringer som nesten ikke vil forbedre den norske valgloven i det hele tatt – og som dessuten inneholder et forslag til enda en sperregrense, slik at mandatfordelingen ikke skal bli for proporsjonal i de enkelte valgkretsene.

Les mer: Erna Solberg tok opp valgordningen i radiorabatt


   Se ogsĂ„: VALGLOVUTVALGET