Styringstillegget er ikke et styringstillegg, det er en sperregrense
"I Norge er det ved stortingsvalg en sperregrense pÄ fire prosent (4 %) for Ä kunne bli tildelt ett av de 19 utjevningsmandatene (ett per fylke) (Grunnloven § 59). Det gjelder derimot ingen sperregrense ved fordelingen av de 150 distriktsmandatene. I praksis fÄr man et resultat med samme effekt som sperregrense ved fordeling av distriktsmandater ettersom divisoren ved tildeling av fÞrstemandatet er 1,4 og ikke 1 (St. Laguës modifiserte metode). Dette gjÞres for Ä forhindre at for smÄ partier blir representert."
Kilder: Wikipedia og Arne Fliflet: Grunnloven med kommentarer
PUBLISERT 19. AUGUST 2020. OPPDATERT 21. AUGUST 2020.
Vi har tidligere skrevet at vi i Norge har 4-5 âsperregrenserâ. Arealfaktoren fĂžrer ikke bare til flere mandater til noen av distriktene, men den fĂžrer til flere Senterparti-mandater, siden det ikke foretas en nasjonal utjevning som sĂžrger for at vi ender opp med en proporsjonal parti-fordeling pĂ„ landsbasis. Ekstramandater til visse partier â eller distrikter â innebĂŠrer alltid fĂŠrre mandater til andre partier/distrikter. Arealfaktoren gjĂžr at velgere i flere folkerike fylker â og partiene der â fĂ„r redusert oppslutning. Fylkesgrensene gjĂžr det mye lettere for de store partiene Ă„ fĂ„ distriktsmandater, fordi det selvsagt er vanskelig for smĂ„partiene Ă„ fĂ„ inn nok distriktsmandater nĂ„r antallet mandater fra hvert valgdistrikt er begrenset - sammenlignet med en annen og bedre lĂžsning med 169 mandater totalt. Utjevningsmandat-ordningen retter ikke opp dette; den utjevner bare âoppoverâ (gir ekstramandater)m den reduserer ikke nĂ„r den ser et for hĂžyt mandatantall.
Siden ett mandat fra hvert fylke er reservert til utjevning, blir det ogsÄ vanskeligere for smÄpartiene Ä fÄ mandat der; totalantallet mandater blir jo lavere siden ett av dem er holdt av til noe annet enn Ä vÊre distriktsmandat. Dermed skaper utjevningsmandat-ordningen ogsÄ diskriminering, spesielt av de fem smÄ partiene.
NĂ„ er hverken fylkesgrense kombinert med mangel pĂ„ nasjonal utjevning, arealfaktoren eller utjevningsmandat-ordningen âsperregrenserâ â men de har en lignende funksjon. Det sĂ„kalte styringstillegget er imidlertid noe for seg selv; en uintelligent* liten skapning som ikke vet hva den gjĂžr â eller rettere; beregningen av styringstillegget âvet ikkeâ hvem som skal ende opp i regjering. Styringstillegget tar hensyn til oppslutningen til et parti; ikke pĂ„ om partiet skal et regjering eller stortingsflertall.
I 1953, da styringstillegget i sin nĂ„vĂŠrende form ble brukt for fĂžrste gang, var situasjonen helt annerledes enn den er i dag. Ap hadde stemmer nok til 70 mandater, men fikk 77, som jo var beleilig siden man behĂžvde 76 mandater for Ă„ fĂ„ flertall pĂ„ Stortinget den gangen. Det at Ap fikk styringstillegget inn i grunnloven i 1952, med stĂžtte fra HĂžyre, var en av deres viktigste seiere noensinne. Allerede Ă„ret etter sĂžrget dette vedtaket for at Ap nĂ„ fikk flertall pĂ„ Stortinget selv om de ikke hadde flertall av velgerne, kombinert med at denne loven blir det vanskelig Ă„ gjĂžre noe ned. Det var faktisk HĂžyres forslag â de sĂ„ kanskje for seg at de skulle bli like store som de en gang var.
Den sĂ„kalte âBondeparagrafenâ ble ogsĂ„ avskaffet i 1952, og fra og med 1953-valget var styringstillegget en del av grunnloven. Det kreves 2/3 flertall for Ă„ endre grunnloven. Ă kreve 2/3 flertall for en endring betyr praksis at selv om et flertall av Stortingsmandatene Ăžnsker en endring, vil den ikke gjennomfĂžres. 2/3 av 169 mandater er 112 eller 113 mandater, avhenging av hvordan man avrunder. Med andre ord: selv om f.eks. 111 av mandatene Ăžnsker en endring i grunnloven, og et klart felrtall av velgerne stĂžtter dem, kan de ikke gjennomfĂžre den â ettersom de resterende 58 mandatene har mye mer makt enn de 111 som med velgerne i ryggen vil endre grunnloven.
*Fra et Ap/H-perspektiv er ordningen ganske utspekulert, ettersom den styrker disse partiene enten de skal styre landet eller ei â under dekke av Ă„ skulle hjelpe landet Ă„ fĂ„ âstyringsdyktige flertallâ. PĂ„ femtitallet hadde vi ikke en situasjon hvor det stĂžrste partiet kunne tilhĂžre opposisjonen, men det har vi hatt flere ganger siden, og kan komme til Ă„ fĂ„ det i mange tiĂ„r framover. Dermed kan et parti som ikke skal i regjering eller blir en del av et stortingsflertall komme bedre ut av âstyringstilleggetâ enn de som fĂ„r regjering og statsminister.
GĂ DIREKTE TIL TABELLEN SOM VISER HVORDAN 'STYRINGSTILLEGGET' SLO UT PĂ MANDATFORDELINGEN:
Litt historikk. I 1949-valget endte H og Ap opp med til sammen 61.6% av stemmene, noe som ga dem 72% av mandatene â altsĂ„ mer enn 2/3 flertall. De benyttet sitt âfalskeâ 2/3 flertall til Ă„ grunnlovsfeste mer makt til seg selg, pĂ„ en mĂ„te som et vanlig flertall ikke kan endre. De to stĂžrste partiene gikk altsĂ„ hen og vedtok en paragraf som lovfestet at de to stĂžrste partiene skulle fĂ„ flere mandater enn de hadde stemmer til. Det hadde de forsĂ„vidt allerede, men dette ble viderefĂžrt â og kunne bli viderefĂžrt â fordi man praktiserte âdemokrati uten menneskerettigheterâ, slik vi fortsatt gjĂžr. Flertallet kan totalt overkjĂžre mindretallet, slik de ogsĂ„ gjĂžr i dag â og mindretallet kan ogsĂ„ overkjĂžre flertallet, om feil regjering kommer til makten.
ForĂžvrig: HĂžyre kom opprinnelig mye bedre ut enn Ap av vĂ„re valgordninger. De var stĂžrre, og fikk dessuten flere mandater enn de hadde stemmer til. Men i praksis har sĂ„ og si alle elementene i valgloven gitt bedre uttelling for Ap enn HĂžyre siden vi forlot den bĂ„de den mislykkede ordningen med flertallsvalg i enkeltmannskretser (1918) og senere forlot den ogsĂ„ mislykkede ordningen med forholdstallsvalg i flertalls-kretser basert pĂ„ dâHondts metode i 1952. Valglovens prinsipp har vĂŠrt et slags omvendt Robin Hood-prinsipp, og er det fortsatt: man tar fra de svake og gir til de sterke, kombinert med Ă„ gjerne sparke gjerne som allerede ligger.
Ap har stort sett vunnet stort pÄ ordningene siden 1953-valget, ettersom de de var stÞrst. HÞyre lÄ pÄ rundt 16-18% pÄ femtitallet, mot Aps 45-50%. Og selv om intensjonen bak styringstillegget fra Ap sin side var Ä styrke arbeiderbevegelsen vs. overklassen, fungerer det slik i dag at det den samme loven altsÄ svekker venstresiden av arbeiderbevegelsen. Grunnloven har forÞvrig blitt endret pÄ andre omrÄder siden 1950-tallet, og gir ikke lengre hjemmel for Ä forskjellsbehandle velgere.
Ideen om en slik avtale mellom HĂžyre og Ap oppsto i en samtale mellom Einar Gerhardsen (Ap) og John Lyng (H) en en stortings-korridor. (Kilde)
Snart 70 Ă„r etter disse partiledernes lille ordveksling er loven som gir nettopp disse to partiene ekstramandater â enten de er i regjeringsposisjon eller ei â intakt. Mange tror fortsett denne ordningen er til fordi de store partiene â dersom de ikke fĂ„r ekstramandater â vil fĂ„ vanskeligheter med Ă„ styre landet.
Dumskapen i denne myten om âstyringsdyktige flertall' dokumenteres selvsagt av selve kjernen i denne loven: det sĂ„kalte styringstillegget gĂ„r jo til Ap/H enten de er i opposisjon eller ei. Det styrker altsĂ„ bĂ„de HĂžyre og Ap (og til en viss grad Sp/FrP) pĂ„ bekostning av de mindre partiene â men vi har jo en styremĂ„te; en tradisjon som ikke fĂžrer til til at begge disse sitter i regjering samtidig. Og om vi hadde hatt det, ville det heller ikke vĂŠrt noen grunn til Ă„ gi ekstramandater til de stĂžrste partier kombinert med Ă„ holde vĂ„re egne politiske minoriteter nede.
Alle partier begynner som smĂ„ partier. Flere av vĂ„re stĂžrste partier (Ap og V, to av vĂ„re eldste partier) er sterkt redusert, og flere av de nye partier (MDG og R) har enten krabbet seg oppover over flere tiĂ„r â eller, som FrP, kommet seg opp pĂ„ et nivĂ„ der de antakelig vil fortsette Ă„ holde seg over sperregrensen i overskuelig framtid. Men det at V har krympet fra Ă„ ligge pĂ„ 28.3% i 1918 til 4.4% i 2017 (delvis takket vĂŠre taktisk stemming fra HĂžyremedlemmer) til Ă„ ha ligget under 4% pĂ„ en mengde meningsmĂ„lingene over lang tid, er ingen grunn til Ă„ ta fra dem mandater. V sitter i regjering, men har sĂ„ lav oppslutning at loven mener at de bĂžr miste mandater for ikke gjĂžre landet vanskelig Ă„ styre. Det er heller ingen grunn til (eller etisk/juridisk belegg for) Ă„ forhindre at de stom stemmer pĂ„ R, KrF eller MDG blir representert i forhold til sin velgeroppslutning. Men under dekke av Ă„ forhindre nye partier Ă„ befeste seg i vĂ„rt politiske landskap, gjĂžr valgloven altsĂ„ det â dersom de fĂ„r mindre enn 4% (eller evt 3%).
For det fÞrste er dise partiene allerede 'befestet', de er ikke nye. En lov/sperregrense el.l. som skal forhindre nye partier Ä komme inn pÄ Stortinget burde uansett ikke gjelder partier som allerede er der.
For det andre kan fravÊr av kun et eneste mandat fra et av disse partiene; et mandat de har stemmer nok til Ä fÄ inn, men hvor det makkverket vi har av en valglov forhindrer dette bety at vi fÄr et stortingsflertall og en regjering/statsminister flertallet av velgerne ikke vil ha.
For det tredje skal ingen diskrimineres unĂždvendig eller pĂ„ urimelig grunnlag i fĂžlge grunnlovens nye § 98. Dette gjelder bĂ„de direkte og indirekte diskriminering. Det Ă„ frata et parti med 50 000 eller 100 000 stemmer er intet annet en ren diskriminering; politisk diskriminering. Den er kanskje indirekte: det er kanskje mange med sterke nĂŠringslivs-interesser som f. eks. vil holde R og MDG nede fordi de regner med at de vil kunne innfĂžre endringer og/eller tap for visse deler av nĂŠringslivet. Da er det hendig Ă„ kunne diskriminere dem indirekte, men det er fortsatt diskriminering. Diskriminering i denne sammenheng, og det Ă„ holde politikere vekk fra Stortinget, er ogsĂ„ helt klart en knebling av en svĂŠrt viktig ytringsfrihet: det handler ikke bare om retten til Ă„ komme inn pĂ„ Storinger for Ă„ stemme, men for Ă„ bli hĂžrt pĂ„ â av folk flest, og av massemedia. Siden styringstillegget ikke handler som hvem som fĂžr stortingsflertall eller regjeringsposisjon â det er jo ikke et styringstillegg, det er en sperregrense, handler ikke dette om 'styringsdyktige flertall'. Det handler om bĂ„de sperregrensen 1 og sperregrense 2 (styringstillegget) diskriminerer politiske minoriteter vi har lovfestet Ă„ ikke diskriminere. Dessuten diskriminer er det som sagt de store partiene ogsĂ„ siden de alle kan tape stortingsflertall og regjeringsposisjon fordi begge disse sperregrensene direkte kan fĂžre til at vi a] ikke fĂ„r et styringsdyktig flertall, eller b) vi fĂ„r et stortingsflertall som ikke har stĂžtte blant flertallet av velgerne, som som fĂžrer til at flertallet i Norge diskrimineres av mindretallet. Dette er enda mer tragisk enn at flertallet diskriminerer mindretallet.
Disse to sperregrensene handler heller ikke om Ă„ forhindre 'fragmentering'. Venstre var Norges fĂžrste parti, og sĂ„nn sett det eneste som helt klart ikke har blitt dannet som en fragmentering av et annet parti. MDG er verken nytt eller fragmentert. SV ble til som en etterdĂžnning av at SF ble dannet i 1961, delvis fordi en gruppe rundt tidsskriftet Orientering ble eksludert fra Ap samme Ă„r. Man kan ikke vĂŠre bekjent av Ă„ ekskludere noen fra et parti, som fĂžrer til at de danner et nytt parti, og â 60 Ă„r etter denne fragmenteringen â opprettholde en lov som diskriminer dette partiet for Ă„ forhindre 'fragmentering'. (SV har vĂŠrt i nĂŠrheten av sperregrensen flere ganger de siste Ă„rene): Fragmentet eksisterer â noen noe vil tydeligvis fortsatt hindre dem samme mulighet som folk flest til Ă„ bli hĂžrt og representert. Sosialistisk Ungdomsforbund brĂžt med Sosialistisk Folkeparti i 1969, og er derfor ogsĂ„ et slags resultat av at Ap ekskluderte en del medlemmer i 1961. 'SUF' har via ulike mutasjoner og endringer endt som som RĂždt i dag. Fragmenteringen har skjedd, og partiet er ikke nytt â men de er uĂžnsket av flere av deres meningsmotstandere. Dessuten skjedde ikke fragmenteringen fordi noen vil bryte med moderpartiet: de ble kastet ut. Man kan, men bĂžr ikke kaste noen ut og sĂ„ legge kjepper i hjulene slik at de ikke kan kan organisere seg og bli hĂžrt og fĂ„ innflytelse med et annet parti.
Det finnes ikke juridisk, etisk, logisk eller historisk grunnlag for Ă„ diskriminere SV, R, KrF, Venstre eller MDG â hverken med den sperregrensen vi kaller sperregrense eller med den sperregrensen vi kaller styringstillegg. BĂ„de den konstruerte sperregrensen (ikke den naturlige) og 'styringstillegget mĂ„ fjernes helt, bl.a. for Ă„ forhindre at de bidrar til at feil regjering vinner valget og at mindretallet dermed ender med mer makt enn flertallet.
I perioden 1949-1953 hadde Bondepartiet (Senterpartiet) kun 5.6% av stemmene â nok til Ă„ fĂ„ 7 mandater â men de fikk 12. Kommunistene, som hadde flere stemmer enn Bondepartiet, fikk ingen mandater. Venstre â som i flere Ă„r var Norges stĂžrste parti â hadde nĂ„ kun 2.5% av stemmene. En ordning som styrket de store partiene ville ikke gavne noen andre partier i samme grad som H og spesielt Ap. Ved neste valg fikk Sp â altsĂ„ uten âBondeparagrafenâ â omtrent like mange mandater som de hadde stemmer til, mens Ap (med 46.7% av stemmene) fikk 7 for mange. HĂžyre fikk det antall mandater de hadde stemmer nok til.
Siden den gang har Ap nesten fÄtt halvert sin oppslutning, samtidig som SV, R og MDG har kommet pÄ banen med en oppslutning som tilsvarer omtrent 2/3 av oppslutningen Ap har tapt siden 1950-tallet. PÄ dagens meningsmÄlinger er SV/R sammenlagt omtrent halvparten sÄ store som Ap: Aps strategi om Ä gjÞre finurlige endringer i valgloven har egentlig ikke fungert pÄ lang sikt, fordi ratioen mellom sosialdemokrater og sosialister har endret seg i helt motsatt retning: Ap var omtrent 9 ganger sÄ store som datidens venstreside, men er i dag bare dobbelt sÄ store som R/SV.
Styringstillegget â en ordning som styrket arbeiderbevegelsen for 70 Ă„r siden â svekker den altsĂ„ deler av den i dag, og styringstillegget og sperregrenser kan med stor sannsynlighet fortsette Ă„ holde Ap unna regjeringsposisjon dersom de R/SV eller MDG havner under sperregrensen â selvsagt avhenging av hvordan velgerstĂžtten til Ap og Sp utvikler seg. Dersom Sp blir store, fĂ„r Ap ogsĂ„ et problem, fordi de kommer til Ă„ tjene stort bĂ„de pĂ„ arealfaktoren (som riktignok/sannsynlig avskaffes snart og erstattes med noe annet) og styringstillegget. Se âBlir Senterpartiet valgordningens vinner heretter?â (2019).
Det finnes mange ordninger som kan virke gunstige â sĂŠrlig for visse partier â nĂ„r de blir vedtatt, men som kan ramme de samme partiene senere. Dette er en av grunnene til Ă„ vedta endringer i valgloven ikke pĂ„ grunnlag av kortsiktig egeninteresse, men basert pĂ„ hva som er mest rettferdig pĂ„ lang sikt, og som ikke favoriserer noen partier. En annen grunn er at partienes oppslutning i Norge endrer seg konstant. Venstre har variert mellom mellom 63.4% og 3,1%. HĂžyre har variert mellom 44.8% og 14.1%. Ap har variert mellom 15,9% og 48.3%. Senterpartiet: 5,5 %-16,7%. KrF: 0.8%-13,7%. FrP: 1.9%-22.9%. Det er ingenting som tilsier at dramatiske endringer i velgerstĂžtten ikke kommer til Ă„ fortsette, sĂ„ vi mĂ„ ha en valglov som ikke er korttenkt.*
Det gÄr svÊrt sakte men sikkert mot en mer proporsjonal fordeling, sÄ hvorfor ikke like gjerne bli et foregangsland, og innfÞre en valgordning som er bedre enn alle andre land med hensyn til at alle stemmer skal telle like mye?
Ap fikk i snitt 41,6% av stemmene i sin glanstid mellom 1927 og 1985. Norges âdemokratiâ begynte med at bare menn med eiendom fikk stemme, sĂ„ det er lett Ă„ forstĂ„ at arbeiderbevegelsen ville ha revansj â og de fikk revansj sĂ„ det monner.
Ap 1927-1985 | % av stemmene | Mandater Ap | Mandater totalt | % av mandatene | Differanse (prosentpoeng) | Differanse (prosent) |
---|---|---|---|---|---|---|
1927 | 36,8 % | 59 | 150 | 39,3 % | 2,5 % | 6,9 % |
1930 | 31,4 % | 47 | 150 | 31,3 % | -0,1 % | -0,2 % |
1933 | 40,1 % | 69 | 150 | 46,0 % | 5,9 % | 14,7 % |
1936 | 42,5 % | 70 | 150 | 46,7 % | 4,2 % | 9,8 % |
1945 | 41,0 % | 76 | 150 | 50,7 % | 9,7 % | 23,6 % |
1949 | 45,7 % | 85 | 150 | 56,7 % | 11,0 % | 24,0 % |
1953 | 46,7 % | 77 | 150 | 51,3 % | 4,6 % | 9,9 % |
1957 | 48,3 % | 78 | 150 | 52,0 % | 3,7 % | 7,7 % |
1961 | 46,8 % | 74 | 150 | 49,3 % | 2,5 % | 5,4 % |
1965 | 43,1 % | 68 | 150 | 45,3 % | 2,2 % | 5,2 % |
1969 | 46,5 % | 74 | 150 | 49,3 % | 2,8 % | 6,1 % |
1973 | 35,3 % | 62 | 155 | 40,0 % | 4,7 % | 13,3 % |
1977 | 42,3 % | 76 | 155 | 49,0 % | 6,7 % | 15,9 % |
1981 | 37,2 % | 66 | 155 | 42,6 % | 5,4 % | 14,5 % |
1985 | 40,8 % | 71 | 157 | 45,2 % | 4,4 % | 10,8 % |
SNITT | 41,6 % | 46,3 % | 4,7 % | 11,2 % |
Mellom 1936 og 1961 hadde Ap litt over 45% oppslutning i Stortingsvalgene, mens HÞyre aldri var over 27,4% i denne perioden, og Venstre og Bondepartiet (Sp) var mye mindre. Ingen kunne dra sÄ stor nytte av et styringstillegg som Ap i disse Ärene.
Vi hadde, den gang som i dag, âdemokrati uten politiske menneskerettigheterâ. Dermed kunne de stĂžrste partiene vedta et âstyringstilleggâ som kun de stĂžrste partiene kunne dra fordeler av. Ap satt alene i regjering fra 1935-1963 (bortsett fra krigsĂ„rene), sĂ„ det var ingen tvil om hvem som ville tjene mest pĂ„ en ordning hvor de partiene som var allerede var store ville fĂ„ bonusmandater. Den gangen trodde man jo pĂ„ at styringstillegget gikk til de som styrte, for det var jo Ap som drev med denslags den gangen. Mange tror fortsatt pĂ„ den myten, men styringstillegget er en sperregrense.
Styringstillegget fĂžrer til at partiene som kommer over sperregrensen nesten alltid fĂ„r stĂžrre uttelling for sine stemmer enn partier som er under sperregrensen. Men det er ikke sikkert at det partiet som er stĂžrst â enten det er Ap eller H â skal i regjering eller fĂ„r Stortingsflertall. Dermed kan det vi feilaktig kaller styringstillegg styrke det vi kaller opposisjonen, noe som fĂžrer til at det blir vanskeligere for Stortingsflertallet/regjeringen Ă„ styre landet. Det kan ogsĂ„ vĂŠre at opposisjonen ikke er opposisjonen, men at regjering osv. gĂ„r til de som fikk fĂŠrrest stemmer â takket vĂŠre styringstillegget.
I tillegg vil partier som er store, vinne flere direktemandater (distriktsmandater) pĂ„ grunn av inndelingen i flere valgdistrikter og et forhĂžyet fĂžrste delingstall. Igjen: det er ikke slett ikke sikkert at de store partiene som fĂ„r ekstramandater av styringstillegget skal âstyre landetâ, og âstyringstilleggetâ kan altsĂ„ redusere bĂ„de styringsdyktighet og fĂžre til at feil flĂžy vinner. Dette er ikke en gjennomtenkt lĂžsning som hjelper stortingsflertallet i Ă„ styre landet. Og velgerflertallet er ikke en gang med i beregningen her. Styringstillegget, kan - akkurat som sperregrensen,. fylkesinndelingen og arealfaktoren â ende opp med Ă„ gi ekstramandater til partier som allerede er overrepresentert, eller som blir det takket vĂŠre dette tillegget, og det kan definitivt fĂžre til at stortingsflertallet og regjering mindre styringsdyktige.
Den udaterte Arealfaktoren, Ap og HĂžyre sitt âstyringstilleggâ fra en korridor-samtale i 1952, utjevningsmandat-ordningen (som styrker noen smĂ„partier men svekker andre), sperregrensen (som ogsĂ„ kan ramme store partier ved at de mister stortingsflertallet hvis ett eller to stĂžttepartier havner under sperregrensen) og fylkesgrensene â siden de ikke blir utjevnet for pĂ„ en real mĂ„te â har en ting til felles: de skaper uforutsigbarhet og lotteri-effekt og ustabilitet. Hver av dem kan sĂžrge for at vi ender med feil regjering. Vi har ofte gjort det.
Vet kan aldri forutsi hvordan noen fÄ ekstramandater hit eller dit vil ta oss hen. Dette, kombinert med at hver av disse hoved-synderne i valgordningen ogsÄ lett kan fÞre til at partier som er svÊrt nÊr sperregrensen kan risikere Ä komme rett under den og dermed tape mange mandater, kan fÄ mandatfordelingen til Ä ende opp langt unna den stÞtten hvert av partiene fÄr fra velgerne.
Alt hadde vÊrt mye enklere om vi hadde startet i helt motsatt ende av skalaen. Vi skal ikke gÄ gjennom et detaljert forslag til en demokratisk valglov her, men si litt om hvordan en slik prosess bÞr starte:
⹠SÄ lenge vi driver med blokkpolitikk mÄ vi fÞrst finne ut hvilken flÞy som fikk flest stemmer, og sÞrge for Ä utjevne pÄ en mÄte som gjÞr at denne flÞyen ogsÄ alltid ender opp i regjeringsposisjon.
⹠Dette bÞr gjÞres ved at vi sÞrger for at denne flÞyen ogsÄ fÄr flest mandater. VÄr utjevningsmetode begynne med dette.
⹠Vi mÄ selvsagt ta hensyn til at noen partier har havnet under den naturlige sperregrensen, og fordele mandater til de resterende mandatene basert pÄ hvilken prosentsats de har av de relevante stemmene; av stemmene til de partiene som er over denne sperregrensen.
âą Vi bĂžr ha flĂžypolitikk som ogsĂ„ tar hensyn til stemmene under den naturlige sperregrensen: dersom noen av disse partiene har en flĂžy-tilhĂžrighet, tas deres stemmer med i betraktningen nĂ„r vi skal âerklĂŠreâ den vinnende flĂžy. Det vil bety at stemmer til partier som V, KrF. MdG, R og SV vil vĂŠre mindre bortkastet enn de er i dag. Deres velgere bĂžr fĂ„ vĂŠre med Ă„ pĂ„virke hvilken flĂžy som skal styre landet selv om de ikke fĂ„r inn et mandat for sitt eget parti.
âą Vi bĂžr innfĂžre sekundĂŠrvalg/preferanse-valg, der et absolutt minimumskrav er at alle velgere kan oppgi et âreserve-partiâ, slik at deres evt. bortkastede stemme til et parti som kommer under sperregrensen i stedet skal gis til deres andrevalg. Dette vil bidra til Ăžkt sjanse for vi fĂ„r en vinnende flĂžy som er i samsvar med den flĂžyen velgerne Ăžnsker skal vinne valget.
Til slutt: en del partier har gjennom Ă„rene stĂžttet ugunstige valgordninger som diskriminerer mindre partier, og dette har nok delvis skjedd fordi de alle til en viss grad har trodd at de igjen skal bli like store som de var i sin glansperiode. Det har vist seg Ă„ v ha vĂŠrt svĂŠrt ulĂžnnsomt.
*Partioppslutning ved Stortingsvalg siden 90 tallet:
FrP: 6,3% - 22,9%
KrF: 7,9% - 13,7%
Sp: 5,6% - 16,7%
Ap: 36,9% - 24,3%
H: 14,1% - 26,8%
V: 3,6% - 5,9%
SV: 4,1% - 12,5%
MdG: 0,1% -3,2%
R: 1,1% - 2,4%
Her er noen tabeller som viser hva slags effekt 'styringstillegget' hadde pÄ valgene mellom 2001 og 2017:
STORTINGSVALGET 2017
Stortingsvalg 2017 Styringstillegg 1.4 |
RĂždt | SV | A | Sp | MDG | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 6 | 3 | 17 | |||
Oslo | 1 | 2 | 5 | 1 | 2 | 6 | 2 | 19 | ||
Hedmark | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 7 | ||||
Oppland | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 7 | ||||
Buskerud | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Vestfold | 2 | 1 | 3 | 1 | 7 | |||||
Telemark | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Vest-Agder | 1 | 2 | 2 | 1 | 6 | |||||
Rogaland | 1 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 14 | |||
Hordaland | 1 | 4 | 2 | 1 | 1 | 5 | 2 | 16 | ||
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
MĂžre og Romsdal | 2 | 1 | 1 | 3 | 2 | 9 | ||||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 2 | 1 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Nordland | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 9 | ||||
Troms | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Finnmark | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Sum | 1 | 11 | 49 | 19 | 1 | 8 | 8 | 45 | 27 | 169 |
2017
Borgerlig regjering
Tabellen over viser 2017-resultatet slik det endte opp med et styringstall/delingstall pÄ 1.4. Tabellen under viser samme valg med alle andre hindre intakt enn selve styringstillegget. Beregningene er basert pÄ nettsiden Slik kunne Stortinget blitt (VG). I dette valget fÞrte styringstillegget fÞrte til:
â MDG mistet og Akershus- og Rogalandsmandatene sine pga. styringstillegget. De tapte 5 mandater totalt pga valgordningen â de resterende tre mistet de av andre grunner.
- HĂžyre fikk et ekstramandat totalt pga. styringstillegget, og styringstillegget sĂžrget ogsĂ„ fra at HĂžyre fikk seks mandater fra Oslo og Akershus â uten styringstillegget ville de fĂ„tt 5 representanter fra hvert av disse fylkene.
â KrF vant ett mandat i Vest-Agder pga. styringstillegget, og endte opp opp med 8 mandater totalt i stedet for 7, som de ville fĂ„tt uten styringstillegget.
Stortingsvalg 2017 Uten styringstillegg |
RĂždt | SV | A | Sp | MDG | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | |||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 | 17 | ||
Oslo | 1 | 2 | 6 | 1 | 2 | 5 | 2 | 19 | ||
Hedmark | 3 | 2 | 1 | 1 | 7 | |||||
Oppland | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 7 | ||||
Buskerud | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | |||||
Vestfold | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 7 | ||||
Telemark | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Vest-Agder | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 6 | ||||
Rogaland | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 14 | ||
Hordaland | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 2 | 16 | |
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
MĂžre og Romsdal | 2 | 1 | 1 | 3 | 2 | 9 | ||||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 2 | 1 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Nordland | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 9 | |||
Troms | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Finnmark | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Sum | 1 | 11 | 49 | 19 | 3 | 7 | 8 | 44 | 27 | 169 |
STORTINGSVALGET 2013
Stortingsvalg 2013 styringstillegg 1.4 |
SV | A | Sp | MDG | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | ||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 7 | 3 | 17 | |||
Oslo | 1 | 6 | 1 | 1 | 2 | 6 | 2 | 19 | |
Hedmark | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Oppland | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Buskerud | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | ||||
Vestfold | 2 | 1 | 2 | 2 | 7 | ||||
Telemark | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||||
Vest-Agder | 2 | 1 | 2 | 1 | 6 | ||||
Rogaland | 3 | 1 | 2 | 1 | 4 | 3 | 14 | ||
Hordaland | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 6 | 2 | 16 | |
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||||
MĂžre og Romsdal | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 2 | 2 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | ||||
Nordland | 4 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Troms | 1 | 2 | 2 | 1 | 6 | ||||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 | ||||
Sum | 7 | 55 | 10 | 1 | 10 | 9 | 48 | 29 | 169 |
2013
Borgerlig regjering
PĂ„ landsbasis fĂžrte styringstillegget til at RĂždt mistet ett mandat, mens HĂžyre fikk et ekstra.
Akkurat som ved 2017-valget, fikk HÞyre ett mandat ekstra i bÄde Oslo og Akershus pga. styringstillegget, som nÞdvendigvis ogsÄ medfÞrte at de mistet et mandat i et annet fylke (Oppland).
Stortingsvalg 2013 uten styringstillegg |
RĂždt | SV | A | Sp | MDG | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | |||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 6 | 3 | 17 | |||
Oslo | 1 | 1 | 6 | 1 | 1 | 2 | 5 | 2 | 19 | |
Hedmark | 4 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||||
Oppland | 3 | 1 | 2 | 1 | 7 | |||||
Buskerud | 3 | 1 | 3 | 2 | 9 | |||||
Vestfold | 2 | 1 | 2 | 2 | 7 | |||||
Telemark | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Vest-Agder | 2 | 1 | 2 | 1 | 6 | |||||
Rogaland | 3 | 1 | 2 | 1 | 4 | 3 | 14 | |||
Hordaland | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 6 | 2 | 16 | ||
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
MĂžre og Romsdal | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 9 | |||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 2 | 1 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Nordland | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Troms | 1 | 2 | 2 | 1 | 6 | |||||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 | |||||
Sum | 1 | 7 | 55 | 10 | 1 | 10 | 9 | 47 | 29 | 169 |
STORTINGSVALGET 2009
Stortingsvalg 2009 med styringstillegg (1.4) |
SV | A | Sp | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 4 | 1 | 1 | 3 | 9 | |||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 16 | |
Oslo | 2 | 6 | 1 | 1 | 4 | 3 | 17 | |
Hedmark | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 8 | ||
Oppland | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 7 | ||
Buskerud | 4 | 1 | 2 | 2 | 9 | |||
Vestfold | 1 | 3 | 1 | 2 | 7 | |||
Telemark | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||
Vest-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 6 | ||
Rogaland | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 4 | 13 | |
Hordaland | 1 | 5 | 1 | 1 | 3 | 4 | 15 | |
Sogn og Fjordane | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||
MĂžre og Romsdal | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 9 | ||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | |
Nord-TrĂžndelag | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Nordland | 1 | 4 | 1 | 1 | 3 | 10 | ||
Troms | 3 | 1 | 1 | 2 | 7 | |||
Finnmark | 3 | 1 | 1 | 5 | ||||
Sum | 11 | 64 | 11 | 10 | 2 | 30 | 41 | 169 |
2009
RĂždgrĂžnn regjering
PĂ„ landsbasis resulterte styringstillegget i fĂžlgende endringer:
RĂždt tapte sitt mandat i Oslo
Ap vant 2 mandater
Venstre tapte tilsammen 2 mandater i Rogaland og Hordaland
FrP vant ett i Rogaland
Styringstillegget fÞrte ogsÄ til en del andre omrokkeringer i 2009:
Stortingsvalg 2009 uten styringstillegg |
RĂždt | SV | A | Sp | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 4 | 1 | 1 | 3 | 9 | ||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 16 | ||
Oslo | 1 | 2 | 6 | 1 | 4 | 3 | 17 | ||
Hedmark | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 8 | |||
Oppland | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Buskerud | 4 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Vestfold | 1 | 3 | 1 | 2 | 7 | ||||
Telemark | 3 | 1 | 2 | 6 | |||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||||
Vest-Agder | 2 | 1 | 1 | 2 | 6 | ||||
Rogaland | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 13 | |
Hordaland | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 15 | |
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||
MĂžre og Romsdal | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 9 | |||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | ||
Nord-TrĂžndelag | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Nordland | 1 | 4 | 1 | 1 | 3 | 10 | |||
Troms | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 7 | |||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 | ||||
Sum | 1 | 11 | 62 | 11 | 10 | 4 | 30 | 40 | 169 |
STORTINGSVALGET 2005
Stortingsvalget 2005 Styringstillegg 1.4 |
SV | A | Sp | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 9 | ||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 16 | |
Oslo | 2 | 6 | 1 | 2 | 3 | 3 | 17 | |
Hedmark | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 8 | ||
Oppland | 4 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Buskerud | 1 | 4 | 1 | 1 | 2 | 9 | ||
Vestfold | 1 | 3 | 1 | 2 | 7 | |||
Telemark | 3 | 1 | 2 | 6 | ||||
Aust-Agder | 2 | 1 | 1 | 4 | ||||
Vest-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 6 | ||
Rogaland | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 3 | 13 |
Hordaland | 1 | 4 | 1 | 2 | 1 | 3 | 3 | 15 |
Sogn og Fjordane | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||
MĂžre og Romsdal | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 9 |
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | |
Nord-TrĂžndelag | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||
Nordland | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | |
Troms | 1 | 3 | 1 | 2 | 7 | |||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 | |||
Sum | 15 | 61 | 11 | 11 | 10 | 23 | 38 | 169 |
2005
RĂždgrĂžnn regjering
Endringer i mandatfordelingen pga. styringstillegget:
PĂ„ landsbasis tapte R ett mandat.
Ap vant fire mandater
Kystpartiet tapte ett
KrF tapte ett mandat
HĂžyre tapte ett
Stortingsvalg 2005 Uten styringstillegg |
RV | SV | A | Sp | Kyst | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 9 | ||||
Akershus | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 | 4 | 16 | ||
Oslo | 2 | 6 | 1 | 2 | 3 | 3 | 17 | |||
Hedmark | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 8 | ||||
Oppland | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 7 | ||||
Buskerud | 1 | 4 | 1 | 1 | 2 | 9 | ||||
Vestfold | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 7 | ||||
Telemark | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Vest-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 6 | ||||
Rogaland | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 3 | 13 | ||
Hordaland | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 15 | |
Sogn og Fjordane | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
MĂžre og Romsdal | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 9 | |||
SĂžr-TrĂžndelag | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 1 | 3 | 1 | 1 | 6 | |||||
Nordland | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 10 | |||
Troms | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 7 | ||||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 | |||||
Sum | 1 | 15 | 57 | 11 | 1 | 12 | 10 | 24 | 38 | 169 |
STORTINGSVALGET 2001
STORTINGSVALGET 2001 STYRINGSTALL 1.4 |
SV | A | Sp | Kyst | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 8 | |||
Akershus | 2 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 | 15 | ||
Oslo | 3 | 4 | 1 | 1 | 5 | 2 | 16 | ||
Hedmark | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 8 | ||
Oppland | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Buskerud | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 7 | |||
Vestfold | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 8 | |||
Telemark | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||||
Vest-Agder | 1 | 2 | 2 | 5 | |||||
Rogaland | 1 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 11 | ||
Hordaland | 2 | 3 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | 17 | |
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||
MĂžre og Romsdal | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 10 | ||
SĂžr-TrĂžndelag | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 10 | ||
Nord-TrĂžndelag | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Nordland | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 12 | |
Troms | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Finnmark | 1 | 2 | 1 | 4 | |||||
Sum | 23 | 43 | 10 | 1 | 22 | 2 | 38 | 26 | 165 |
2001
FÞrst borgerlig, sÄ sosialdemokratisk regjering.
PĂ„ landsbasis fĂžrte styringstallet til fĂžlgende endringer:
RĂždt tapte ett mandat i Hordaland
SV tapte ett mandat i Vest-Agder
Ap vant et mandat
Kystpartiet tapte et mandat i Troms
Venstre tapte ett mandat i MĂžre og Romsdal
HĂžyre vant to mandater (Vest-Agder og Hordaland)
STORTINGSVALG 2001 UTEN STYRINGSTILLEGG |
RV | SV | A | Sp | Kyst | KrF | V | H | Frp | Sum |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ăstfold | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | 9 | ||||
Akershus | 2 | 4 | 1 | 1 | 5 | 2 | 15 | |||
Oslo | 3 | 4 | 1 | 1 | 5 | 2 | 16 | |||
Hedmark | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 8 | |||
Oppland | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 7 | |||
Buskerud | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 7 | ||||
Vestfold | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 7 | ||||
Telemark | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Aust-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Vest-Agder | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | ||||
Rogaland | 1 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 11 | |||
Hordaland | 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 3 | 3 | 16 | |
Sogn og Fjordane | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | ||||
MĂžre og Romsdal | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 11 | ||
SĂžr-TrĂžndelag | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 10 | |||
Nord-TrĂžndelag | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | ||||
Nordland | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 12 | ||
Troms | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 6 | |||
Finnmark | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | |||||
Sum | 1 | 24 | 42 | 10 | 2 | 22 | 3 | 36 | 25 | 165 |