Taktisk stemming: dette er noe av det høyresiden driver med
10.09.2021
Venstresiden klarer seg gjennom innspurten – men på hvilken måte? Er hovedagendaen for venstresidens motstandere fortsatt å hindre en proporsjonal mandatfordeling?
Høyresiden har tradisjonelt vært grundigere og mer aktive når det gjelder å benytte hele valgordningen, altså ikke bare den formelle stemmeretten. For ikke lenge siden ble det diskutert hvordan man kunne vinne valget med bare 45,5% av stemmene til de borgerlige, og over 50% til rødgrønn side. Metoden var selvsagt å få Rødt og MDG rett under sperregrensen. De følger med på om trendene går opp eller ned for Rødt og MDG. De har beregnet at Frp og H må opp til 36,5% oppslutning, men det finnes også andre måter de kan komme godt ut av dette valget på.
De diskuterte, senest for en uke siden, hvordan Solberg må lykkes i å skape mer entusiasme for utsiktene for valgseier, og Gud, om det finnes en, vet at hun står på på dette området. De beregnet at man måtte 'flytte på' 4.6% av stemmene for å lykkes. Det går såpass dårlig at de nå snakker om hva som vil skje når Støre blir statsminister, ikke dersom han blir det. Men de håper på at Demokratene og/eller De Kristne kan tre støttende til.
Lignende oppslag fant sted før 2017-valet, og da lyktes de. Kristin Clemet, Filip Rygg (KrF) og andre uttalte seg om taktisk stemming. Flere uttalte at de egentlig ikke er tilhengere av taktisk stemming, men beskriver samtidig at dette med sperregrensen er viktig.
De har også hatt diskusjoner om hvordan de skal få MDG over på høyresiden: 'Hva har så høyresiden å kjøpslå med? Man selger ikke hester før bjørnen er skutt, selvsagt, men det burde være mulig å finne politikk som kan friste MDG', skrev Civita/Minerva sin Jan Arild Snoen allerede i 2015. Grønt skatteskifte ble nevnt. Anne Viken diskuterte tidligere i år hvordan Rødt, takket være 'dyktige unge politikere og stadig større avstand til AKP' kan komme over sperregrensen å gjøre et historisk valg. Mange av dem vet godt at når R- og MDG fikk litt lavere oppslutning på valgdagen i 2017 enn på målingene, var det fordi de den gang hadde et helt annen posisjon i forhold til sperregrensen enn i dag. Svein Tore Martinsen snakker om at det er et 'fremadstormende lag av Rødt-folk. 'Det sterkeste de noen gang har hatt'.
'De står og vipper rett ved det store nasjonale gjennombruddet, men marginene er ikke større enn at det kan bikke feil vei og de blir stående på status quo med en representant, sa Martinsen 21. juni, men da trodde han at de bare ville få distriktsmandat i ett fylke.
De har forstått at Rødt har vært offer for en taktisk stemming til SV, men at dette ikke er et aktuelt tema nå – siden SV nå er langt over sperregrensen. De gleder seg selvsagt over at MDG/R ikke har fått taktisk hjelp fra 'storebror'; Ap-velgerne. Der har de blå vært flinkest. De er ikke så glade for at sosial ulikhet viste seg å være viktigste parameter for de fleste velgerne. Håpet deres er at det blir en rødgrønn regjering med bare Ap/Sp og SV, som en minst grusom løsning.
Taktikken til de borgerlige – og Arbeiderpartiets Knut Storberget – er å hindre velgere fra å ha reell stemmerett. Et av oppslagene på Minerva het 'Hvis vi skal senke stemmerettsalderen, må vi i det minste heve sperregrensen.' På dette området var Ap og Frp sine representanter, som de to eneste medlemmene av valglovutvalget, på linje.
Venstres pressemann Karl Arthur Giverholt var også inne på Minervas sider for å snakke varmt om taktiske stemmer til Venstre, under tittelen 'Venstre og den forbannede sperregrensen'.
'En taktisk stemme er også en politisk stemme', fristet Venstres mann med, og Giverholt skrev også at "Det er en slags etablert sannhet at Venstre ved flere anledninger har kommet over sperregrensen ved hjelp av såkalte taktiske Høyre-velgere'.
"Med litt dyktighet og drahjelp fra venner og fiender, ligger forholdene til rette fot at Guri Melby kan lykkes i sitt første valg som partileder, kunne man lese, men det var vel kanskje FNs klimarapport som reddet Venstre, som nå ser ut til å klare det hinderløpet valgordningen vår så langt har vært.
Stor mobilisering fra høyresiden og kanskje enda flere usaklige angrep på MDG/R de neste dagene vil kunne svekke venstresiden, og valgdeltakelsen ser ut til å ble rekordhøy. Halvannen million har allerede stemt, og tallet blir høyere.
Det kan være mange passive konservative som har blitt lokket eller skremt ut av av sofavelgerkroken sin de siste dagene, og om den rødgrønne siden ikke sørger for tilsvarende ekstrastyrker, og tilsvarende taktisk stemming for å sikre MDG og R over sperregrensen, kan det fortsatt bli et overraskende valg; eller rettere et overraskende valgutfall. Dette har å gjøre med Støres og Vedums åpenhet for høyresiden og om muligheten for å ende med en 'overraskelseregjering'.
Mange har gått langt for å sverte R/MDG de siste dagene, men det er ofte i løpet av helgen før valgdagen de mest dirty utspillene dukker opp.
Nå er det helg, og Pollofpolls-Giertsen har nettopp kommet tips om hvordan man kan svekke venstresiden. Uten å nevne ordet taktisk, snakker han varmt om 'fordelene' dersom to partier skulle havne under sperregrensen. Han mener at man kan redde landet fra MDG/R-innflytelse (våre ord) uansett hvilke to partier som kommer under grensen – og det er mulig at det stemmer, dersom valgresultatet ellers ser ut omtrent slik målingene viser.
Johan Giertsen er Høyre-mann, og Erna har (igjen) gått ut og oppfordret folk til å ikke stemme taktisk på Venstre eller KrF. Et stort Høyre er nok viktigere for Giertsen og Solberg enn en stor borgerlig gruppe. Men Giertsens motiv for å tipse om hvordan Støre kan lykkes i å få sin drømme-regjering kommer ikke fra et motiv om å hjelpe Ap, men om å styrke høyresiden.
Sitatene og bildet over er fra minervanett.no. De har tidligere hatt detaljerte artikler som bl. a. handler om 'fylker der du må stemme Høyre for å stemme Høyre' og 'fylker der du må stemme Venstre for å stemme Høyre' (dette var i 2017 – da deres strategi lykkes).