Det er en grunn til at MDG og R ved tidligere valg har fått lavere valgresultat enn målingene tilsier. Men dette året er annerledes.

13.09.2021

Tabloidpressen har igjen markert et lavmål i valg-journalistikken, denne gang fra Dagbladets Steinar Solås Suvatne. Dette er valgkamp, ikke journalistikk

"MDG gjør det ofte bedre på målinger enn i valg, og tapte stygt under skolevalget i forrige uke. Kan det tenkes at klimavelgerne er i ferd med å vende ryggen til Lan Marie Berg og co?", står det å lese i dagens Dagbladet, under tittelen 'MDG-bomba kan gå av i kveld'.

Steinar Solås Suvatne fortsetter: – «Alle» var i 2017 sikre på at MDG kom til å ende over sperregrensa, og «ingen» så overraskelsen komme. MDG endte likevel på 3,2 prosent oppslutning, «milevis» unna sperregrensa på 4 blank.

Vende ryggen? MDG er det partiet som har økt sin oppslutning mest, i prosent, siden 2017-valget. Illustrasjon fra Slik har Norge endret seg.

Sjekk linkene nederst på siden for å se hvor irrelevante, usaklige og misvisende hentydningen om at småpartienes velgere, da partiene hadde mye dårligere tall en i dag, har grunn til å tenke likt i 2021 som de gjorde i 2017. Antydningen om at klimavelgerne kan være i ferd  med å vende ryggen til MDG – basert på en endring på 0.8% sammenlignet med skolevalget for fire år siden, og en blank løgn om at at 'alle' var sikre på at MDG kom til å ende over sperregrensa for fire år siden men at de ikke klarte det må være valgkampens billigste stunt. Det ellers ikke så Frp-vennlige Dagbladet benytter også første siden, timer før valglokalene stenger, til å formilde at Sylvi Listhaug advarer på det sterkeste mot å stemme på venstresida, og da spesielt MDG/Rødt. Selvsagt gjør hun det. I tillegg linkes det til en video der Høyres Tina Bru også angriper MDG. Tina Bru 'raser', Sylvi Listhaug 'raser', og hovedoppslaget dikter opp en historie om at alle trodde MDG kom over sperregrensen for fire år siden komninert med et anstrrøk om at nå vender klimavelgerne kanskje Lan Berg ryggen. For et oppkok en dårlig journalistikk. 

Kan det tenkes at klimavelgerne er i ferd med å vende ryggen til Lan Marie Berg og co?, spør Dagbladets journalist på førstesideplass få timer før valglokalene stenger – uten egentlig å begrunne problemstillingen. Faksimile fra M24.


Fra oppslagene vi nevnte:

"MDG hadde 4.0% på månedlige gjennomsnitt for juni og juli i 2017, men de var under sperregrensen på hele 9 av de 20 siste meningsmålingene før det valget, og havnet nok under sperregrensen fordi mange var så opptatt av at den borgerlige siden ikke skulle vinne valget det året at de helle stemte på et parti de var (mer) sikre på at ville komme over sperregrensen. I tillegg var det en taktisk stemmekampanje for å få MDG- og Rødt-velgere til å stemme taktisk på SV i 2017.  

MDG lå under sperregrensen på hele 19 av de siste 22 måneds-snittene før 2017-valget. Selv de som hadde fått med seg de på juli/juni-snittene lå på nøyaktig på 4% var selvsagt usikre på om MDG ville klare seg på valgdagen." Situasjonen er totalt svært annerledes enn i år, men det kan det være at Dagbladets dobbeltangrep på de to partiene som har mest framgang siden 2017 kan påvirke valgresultatet, slik at de kan nærmer seg mister en del stemmer de siste timene før valglokalene stenges.

Grunnen til at slike velgere endrer plan, slik en del velgere  i R og MDG gjorde for fire år siden, har selvsagt å gjøre med sperregrensa og lignende hindre i valgordningen. Spekulasjoner om at klimavelgerne kanskje er i ferd med å vende ryggen til MDG ser utelukkende ut til å komme fra et ønske om å påvirke valgresultatet negativt for partiet – spesielt når de har flere slike oppslag på samme side, mens de fleste andre partiene ikke en gang blir nevnt.

Har en tidligere SV-politiker, nå senterpartist og VG-journalist, nettopp markert et foreløpig lavmål i valg-journalistikken? (1)

Slik var forholdet mellom meningsmålingene og valgresultatet kort tid før valgdagen i 2017. Alt er annerledes nå.


Neste  | Indeks |  Forrige