Bildet over er fra 2017. Det deles info om foreløpig valgresultat mens valglokalene fortsatt er åpne. De rødgønne kan få atter en overraskelse, spesielt om de overser taktikkens makt

13.09.2021

Bildet over er fra Nationen, 2017, med bildeteksten 'Sjokkert stemning på Arbeiderpartiets valgvake da prognosene ble presentert. Vi kan få like store overraskelser i år, spesielt dersom de blå fortsetter å være grundige med sin taktikk mens vi rødgrønne regner med at alt går bra.

Informasjon om det foreløpige valgresultatet deles ut før valglokalene stenger. Dette kan gjøre det lett for taktiske velgere med de rette kontaktene å vite hvordan det lønner seg å stemme. Årets eventuelle overraskelse blir nok, om den dukker opp, annerledes enn sjokket fra 2017. Men den kan bli svært dramatisk.

Det er en skam for de norske demokratiet at foreløpige resultater deles ut mens valglokalene er åpne, selv om de som mottar dem får beskjed om å ikke publisere noe før kl. 21 på valgdagen. Informasjon kan jo, i all hemmelighet, deles med taktikerne og andre som vil vurdere sjansen til å få inn distriktsmandat der de bor, eller vurdere sannsynligheten deres favorittpartier har for å komme over sperregrensen.  

En 'valgdagsmåling' er egentlig ikke en måling – det er en prognose basert på forhåndsstemmingen. Det sitter jo en god del folk på viktig info allerede før klokka 21 i kveld – altså mens valglokalene fortsatt er åpne.  Disse tallene kan ha stor betydning for de som sitter og finregner på muligheten (eller følger råd fra folk som gjør det) for å få distriksmandater i sitt distrikt. Dette kan ha en enorm effekt på valgresultatet. I 2017 var VGs såkalte valgdagsmåling relativt nær valgresultatet for de fleste partiene.

Denne valgdags-'målingen' i VG (2017) var basert på prognoser fra de som kjenner til forhåndsstemme-tallene.

For noen år siden fikk Svelviksposten en bot på 300.000 kroner for å ha offentliggjort prognoser og resultater for tidlig. Men hvis lille Svelvikposten, med et opplag på 2000 har tilgang til slike tall, må jo mange andre ha det også – inklusiv folk som ikke bryr seg om de får en bot på 50.000.

Med den enorme detaljkunnskap Høyre-entusiastene i Pollofpolls sitter på, er det ikke så veldig vanskelig å vite en god del om hva slags taktisk stemming som lønner seg. Pollofpolls får tilgang til baktallene fra flere aviser/institutter.  Når små lokalaviser og store mediahus – mange med klare politiske preferanser – kombinerer ferske tall fra det faktiske valget med kunnskap om partilojalitet og odds for å få distriktsmandat i hvert av valgdistriktene mens valglokalene er åpne, er det ikke rart at høyresiden vant valget ved hjelp av taktisk stemming bl.a. i 2017. NRK har også fått bot for noe lignende. 

Et valg handler om minst to ting: hvordan velgerene vil stemme, og hvordan taktisk stemming kan gi noen partier/velgere fortrinn.

'InFacts valgmålinger viser en presisjon i særklasse', sa Webergs fagsjef til pressen i 2017, og 'Vi gleder oss til valgdagen 11. september. Når valgdagen kommer, vil vi se med hvilken presisjon vi anslår oppslutningen'. De mener selv det er en kjent sak at de 'vekter inn forhåndsstemmer' i estimatet. De blå taktikerne får nok kanskje både Venstre og KrF over sperregrensen.  Vi vet jo ikke mye om hvor mange nykommere fra småpartiene som dukker opp – men noen gjør nok det. De siste dagene har vært fylt med flere forsøk på å snakke ned Rødt og MDG, så igjen: er man på venstresiden i norsk politikk, bør man sørge for at MDG og R kommer over sperregrensen. 

InFacts valgdagsmålinger basert på forhåndsstemmer (fra Pollofpolls)
Link til Nationens oppslag: 
Stortingets prognose gir borgerlig flertall






Neste  | Indeks |  Forrige