Ap kan bli helt avhengige av at SV, R og MDG kommer over sperregrensen

…og det kan ha en positiv effekt på endringen av valgloven 

Publisert 6. oktober 2020. Oppdatert 5. juni 2021

TV2 har nylig publisert en spørreundersøkelse, der kun 713 personer har uttalt seg om hvilket parti de hadde stemt på dersom det var stortingsvalg nå. Denne meningsmålingen skiller seg fra de fleste andre meningsmålingene der ute - noe har vi omtalt her: Denne meningsmålingen skiller seg ut på flere måter

TV2 lurer på om Vedum kan bli vår neste statsminister. Mest sannsynlig vil mer enn 3 millioner velgere stemme ved 2021-valget. Antallet svar Kantar fikk ved denne undersøkelsen var 713 velgere – cirka 0,02% av velgerne.
Kan man trekke noen konklusjoner om neste valg basert på et så lite utvalg? Nei, men tallene er uansett interessante. Arbeiderpartiet gjorde det dårlig på denne målingen – av flere grunner, antakeligvis. Dette var deres dårligste måling hos Kantar noensinne, men også en av antakeligvis svært få meningsmålinger (hvis sånne finnes i det hele tatt) som er gjort like etter at to profilerte Ap-medlemmer har meldt overgang til et annet/til et nytt parti. Som en som ikke tror at Ap noen gang vil komme tilbake noe som minner om deres glansdager, er jeg ikke fremmed for tanken om at Ap vil kunne havne – permanent – på de nivåene de har ligget på i det siste – inklusiv det ferske resultatet fra Kantars lille undersøkelse, hvor Ap oppnådde 18.4%. Men 18.4%, i denne meningsmålings-sammenheng, utgjør 131 personer. Å høre på 713 uttalelser rett etter litt Ap-drama er selvsagt et alt for tynt grunnlag for å trekke noe konklusjoner. På den annen side – dersom Ap synker til et nivå som nærmer seg Sp sitt nivå, kan dette ha en positiv på vårt valgsystem. Det kan nemlig få Ap til å bli mer opptatt av å bidra til at deres mindre støttepartier ikke blir diskriminert av valgloven.  

TV2 er i ferd med å spekulere på om Vedum blir vår neste statsminister. Vi har hatt statsminister fra Senterpartiet før (Per Borten 1965-1971), så alt kan skje. Men generelt gir en eller noen få meningsmålinger lite grunnlag for å analysere ‘trender’. 

Hvorfor synker Ap’s popularitet i Norge? Det kan skyldes flere forhold, bl.a. det at de har to sosialistiske partier på sin venstre side – som har vokst deg dyktigere og mer populære enn de har vært før. MDG har også blitt større, og er minst like opptatt av utjevning av klasseskiller som Ap nå er. Ap-mandatene på Stortinget stemmer dessuten ikke så veldig forskjellig fra hvordan Høyre-mandatene stemmer. 

Støre gjentok ofte, under forrige valgkamp, at han mente at det var ‘små forskjeller’ i Norge – noe som i hvert fall ikke fungerte som en flirt overfor de som har lite å rutte med. I tillegg gjorde Ap kanskje en annen feil ved forrige valgkamp, nemlig å snakke mye om at skattene må opp – uten å være klare på hvordan dette skulle fungere for de som er nederst på den økonomiske rangstigen. De som vil ha et parti som minner litt mer om det originale Arbeiderpartiet enn Ap nå gjør, har flere muligheter, og de som vil at Ap burde ha gått mot høyre i stedet for mot venstre, har jo også mange muligheter – eventuelt, etterhvert, det nye partiet til  Geir Lippestad og en del eks-KrF’ere. 

Det mest interessante med denne målingen er at den illustrerer at Ap  kan komme til å bli helt avhengige av SV, Rødt og MDG for å få flertall neste valg. De bør derfor – før det er for sent – bidra til at vår neste valglov blir mindre diskriminerende overfor de opptill 600 000-700 000 velgerne som kan komme til å stemme på småpartiene i 2021.

OVER: FAKSIMILE FRA TV2.NO